Over mij

Ik wilde de wijde wereld in om los te komen van 'hoe het hoort'

Over mij

Over mij

Omdat ik als tiener niet wist wat ik wilde gaan doen als ik groot zou zijn, ging ik braaf bedrijfskunde studeren en belandde ik als projectmanager en adviseur in de vastgoedsector.

Vele jaren verder, jaren van hard werken, mijn best doen, een gezin stichten en alles ‘volgens het boekje doen’, viel ik in een diep gat. Ik deed – uitgeblust en uitgeput, ongelukkig en passieloos – mee aan de ratrace van het moderne bestaan. Waar was mijn vrijheid en avontuur, mijn levenslust en plezier gebleven?

Inmiddels is de enthousiaste avonturier weer helemaal terug. Ik leef mijn verlangen door te wonen en te werken in Nederland én in het prachtige Andalusië. Waar ruimte, lichtheid en plezier in de lucht hangen.

Een onderhoudsvrij kind

Ik ben veilig, beschermd en geborgen opgegroeid in een warm, liefdevol gezin. Verjaardagen werden gevierd, in de zomer werd er gebarbecued en elk kerstfeest was een gezellig samenkomen van familie en vrienden. Ik had een onbezorgde, geborgen en fijne jeugd. Waar ik me ontwikkelde tot een onderhoudsvrij kind. Ik had geen speciale aandacht of zorg nodig, ik ging braaf naar school, hield me aan de regeltjes en deed mijn schoolwerk zoals het van me verwacht werd.

Ondertussen droomde ik van de dag dat ik zelf mocht bepalen hoe ik mijn leven zou inrichten. Ik wilde zelfstandig, vrij en verantwoordelijk zijn voor mijn eigen leven. Ik wilde de wijde wereld in, op avontuur om los te komen van ‘hoe het hoort’. Want ergens had ik me zo aangepast, was ik zo meegegaan in het systeem, dat ik een behoorlijk onafhankelijk, aangepast en onderhoudsvrij mens was geworden.

Mijn verhaal gaat dus eigenlijk over…

 • Hoe ik als onderhoudsvrij kind in de onderstroom leefde met 1000 vragen en me behoorlijk onzeker voelde. Ik was ervan overtuigd dat als mensen me echt zouden kennen, dat ze me niet aardig zouden vinden, dat ik in de kern dus niet goed genoeg was.
 • Hoe ik sensitief was voor energieën en te veel prikkels waardoor ik de wereld en de mensen om me heen totaal niet begreep.
 • Hoe ik van alles voelde en gefrustreerd was dat ik niet wist wat het voor me betekende, waardoor ik ook niet kon voelen wat ik nu echt wilde doen of zijn als ik groot zou zijn.
 • Hoe ik me aanpaste en loyaal was aan elk systeem (familie, gezin, school, werk) waar ik in zat, waardoor ik in de diepere laag gestuurd werd door het willen voldoen aan verwachtingen. Zo kwam het dat ik heb meegedaan aan de ratrace van studeren, presteren, werken en verantwoordelijkheden dragen.
 • Hoe ik afhankelijk was van anderen om mezelf goed (genoeg) te voelen, waardoor ik buiten mezelf op zoek ging naar bevestiging, betekenis, eigenwaarde en erkenning.
 • Het ‘stoer, sterk en dapper’-syndroom dat ik gaandeweg ontwikkelde, de buitenlaag die de schijn ophield dat ik alles wel aankon, de verantwoordelijkheden kon dragen, dat ik zelfverzekerd was en geen hulp aan anderen vroeg. Dit masker verborg een onderstroom van eenzaamheid, onzekerheid en onveiligheid.

… en over de weg die ik aflegde

 • De transformatie van vastzitten in oude patronen van angst, schaarste en onzekerheid, naar het vrij bewegen in mijn leven op basis van vertrouwen, overvloed en verbinding.
 • Hoe de nieuwsgierigheid, levensliefde, avontuur, verbinding en speelsheid weer terug in mijn leven de belangrijkste sturingen zijn.
 • Mijn ontwikkelingsproces maakt dat ik zoveel levensliefde ervaar, dat ik het wel van de daken zou willen schreeuwen en iedereen die naar zijn of haar echtheid wil groeien, mee wil nemen.
Vakbekwaam

Vakbekwaam

Vanuit mijn senior trainerschap verzorg ik al jarenlang NLP practitioner en NLP master practitioner opleidingen. Daarnaast ben ik mBIT coach en trainer en werk ik met meerdere wijsheden en stromingen die mij maken tot de trainer die ik ben.

Zo heb ik naast NLP en mBIT ook kennis en ervaring met polyvagaal theorie, systemisch werk en opstellingen, trauma-healing en timeline therapy. Ik integreer meerdere stromingen en modellen in mijn werk, zoals dat van Jan Geurtz, Eckhart Tolle en Stephen Covey.

Personal branding Ingrid Smit

Ik hou van...

 • Spanje, sangría en sardientjes
 • Gezelschapsspelletjes en lange wandelingen
 • Lange zwoele zomeravonden
 • Live muziek en de hele avond dansen
 • Improviseren in de keuken

Het beste van mij voor jou

Bovenal ben ik een improviserende, intuïtieve trainer en coach die je gegarandeerd in beweging zet, als jij daarvoor kiest. Ik deel mijn kennis en ervaring open en praktisch met je, op een manier waarop jij het kunt blijven toepassen in je leven. Want uiteindelijk gaat het mij erom dat je praktisch en duidelijk aan de slag kunt blijven met jouw verlangens en doelen.

Kernwoorden die bij mij passen zijn:

Enthousiast, deskundig, doortastend, verbindend, praktisch, persoonlijk, intuïtief, kwetsbaar, energiek, intelligent, ervaren, oprecht, diepgang, lichtheid, humor.

Freelancer

Naast mijn coaching, workshops, Spanje-retreats en trainingen werk ik tevens als freelancer voor diverse opdrachtgevers.

JBBX

NLP practitioner en NLP master practitioner opleidingen

MAEK Academie

Open trainingen en incompany opdrachten op gebied van breinpower, communicatie en leidinggeven

Ergoacademie

NLP opleidingen voor zorgprofessionals, zoals timemanagement, coachvaardigheden en NLP practitioner voor zongprofessionals

Incompany

Opdrachten op het gebied van communicatie, teambuilding en samenwerking